Umezeala din lemn va scadea considerabil puterea calorica, majoritatea acesteia fiind folosita pentru evaporarea apei, iar restul fiind insuficienta pentru a asigura incalzirea.
Ce tipuri de lemne se folosesc si cat trebuie sa fie umiditatea lor?
Semineul este conceput pentru arderea lemnului natural sau a brichetelor din lemn. Cele mai bune materiale de combustibil sunt bustenii de lemn tare de o densitate mare si cu o umiditate care sa nu depaseasca 20%, a caror valoare calorica este in medie de aproximativ 2.100 kWh / m3. Fagul, frasinul, stejarul si carpenul se caracterizeaza prin astfel de proprietati.
Umezeala din lemn va scadea considerabil puterea calorica, majoritatea acesteia fiind folosita pentru evaporarea apei, iar restul fiind insuficienta pentru a asigura incalzirea.
Vaporii de apa scad temperatura arderii si contribuie la formarea funinginii care se acumuleaza si se intareste intr-un strat gros pe peretii camerei de ardere, ceramica, tevi, cos de fum.
Depozitarea lemnului
Lemnul trebuie depozitat in aer liber, intr-un loc uscat si bine ventilat. Lemnul prea umed inrautateste semnificativ parametrii de incalzire si acest lucru duce la un consum mai mare de combustibil.
Daca sunt folosite lemne cu umiditate peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe cosul de fum iar randamentul focarului va scadea.
Ce nu este recomandat sa folositi ca si material combustibil?
Nu este recomandat sa arzi lemn de conifere in semineu mult timp din cauza rasinii pe care o contine, in plus, rasinoasele sunt predispuse la scanteie, ceea ce nu este benefic si uneori chiar periculos (posibilitatea de a sari scantei in camera la deschiderea usii).
Incarcarea cu rasinoase produce o temperatura mai marepe termen scurt si astfel contribuie la deteriorarea samotei, deformarea usii sau a altor elemente componente, precum si depuneri excesive pe cosul de fum.
Este interzisa arderea oricaror reziduri, care nu sunt deseuri naturale de lemn, in special: PAL, lemn lacuit sau patat, carton si hartie, tot felul de tesaturi si materiale plastice. Este interzis sa arzi sau sa folosesti lichide inflamabile in semineu. Focarul este conceput doar pentru arderea lemnului!
Sfaturi utile
Recomandam ca lemnul folosit pentru incalzirea semineelor trebuie sa fie uscat, de calitate superioara. Caldura emisa depinde atat de calitatea lemnelor, cat si a cantitatii lor( pentru un foc mai puternic folositi lemne cu un diametru mai mic, dar mai multe bucati, iar pentru incalzire pe un termen mai lung folositi lemne cu diametru mai mare).
Curatati regulat incinta focarului, de preferat dupa 2-3 arderi pentru a evita deteriorarea samotei.
!!!Folosirea necorespunzatoare a combustibilului este cauza principala a defectelor!
01.01.2020
Leave A Comment