Tehnologiile utilizate în producția de șeminee sunt în continuă evoluție și, deși accentul în industrie s-a concentrat în primul rând pe îndeplinirea standardelor stricte de emisii de evacuare, obținerea unei arderi cât mai curate și alte soluții ecologice, aceasta nu înseamnă că industria nu se dezvoltă. în alte aspecte. Dimpotrivă, în ultimii ani, nu doar abordarea pentru îngrijirea mediului s-a schimbat, ci și tehnologia folosită, iar proiectarea șemineelor a suferit o revoluție majoră.
Dispozitivele și sistemele inteligente intră din ce în ce mai îndrăzneț în casele poloneze – televizoare, mașini de spălat, sisteme de ventilație, control automat al ruloului sau… managementul încălzirii de la nivelul unui centru de comandă multimedia sau al unei aplicații de pe telefon. Un pas firesc în dezvoltarea industriei șemineului a fost crearea de soluții care să permită controlul electronic al șemineului. Care sunt avantajele unei astfel de soluții?
De ce merită să investești într-un control al șemineului?
Există trei motive principale pentru care ar trebui să luați în considerare adaptarea unui șemineu existent sau instalarea unuia nou cu control electronic. Este în primul rând costuri mai mici, dar și o mulțime de confort și contribuția noastră la protecția mediului. Să explicăm mai detaliat.
Economii
Controlerul electronic vă permite să determinați cu precizie temperatura care urmează să predomine în întreaga casă sau în camere individuale (în funcție de setările selectate). În comparație cu termostatele clasice cu control al temperaturii în șase trepte, acest element permite economii specifice.
Cum funcționează? În instalația șemineului sunt instalați senzori de temperatură, care furnizează controlerului informații dacă este necesară creșterea sau scăderea alimentării cu aer de ardere. În funcție de situație, în coș se deschide sau se închide un clapete, datorită căruia este reglată cantitatea de aer cald furnizată instalației. În acest fel, este ușor să limitați pierderile de căldură.
Comoditate
În loc să seteze laborios termostate pentru fiecare cameră și să adauge frecvent lemne, utilizatorii comenzilor electrice beneficiază de ardere optimă, ceea ce înseamnă că tot lemnul pus în foc va fi transformat în energie, iar șemineul va avea mai puține reziduuri netratate. Acest lucru, la rândul său, se traduce prin mai puține reziduuri nearse pentru curățare și ușurința de a menține vatra și coșul de fum curate.
cologie
Controlul electronic al șemineului oferă utilizatorilor mult mai mult control asupra cantității de combustibil ars. Setarea optimă a temperaturii vă va permite să evitați supraîncălzirea, să reduceți pierderile de căldură și, astfel, să contribuiți la o perioadă mai lungă de funcționare fără defecțiuni a tuturor părților sistemului de încălzire a șemineului. Alegerea unui șemineu modern înseamnă, de asemenea, mai puțin fum și o filtrare mai bună.
Cum să obții economii reale datorită încălzirii șemineului?
Doar instalarea unui șemineu nu este o garanție pentru încălzirea economică a locuinței. Controlerul electronic ajută la reducerea taxelor, dar înainte de a începe să aducă rezultate tangibile, trebuie să creăm noi înșine condițiile potrivite pentru a economisi la încălzire.
Ce putem face pentru a folosi cât mai eficient încălzirea semineului cu control electronic?
- Să ne facem timp să ne dăm seama de temperatura perfectă. Să ne asigurăm că toată lumea din gospodărie are un impact asupra ei – unii dintre noi preferă să fie mai cald, alții nu le deranjează interioarele mai reci. Trebuie să faceți compromisuri în părțile comune ale casei, dar amintiți-vă că temperaturile mai scăzute nu doar economisesc bani, ci și practică sănătoasă. Desigur, nu este indicat să exagerăm în nicio direcție – temperatura optimă în interioarele rezidențiale este în intervalul 18 până la 22 de grade Celsius.
- Să nu economisim la șemineu. Este mai bine să investiți într-un șemineu modern, mai economic și ecologic și în întregul sistem de încălzire decât să economisiți în primul pas și să vă plângeți de pierderile de căldură în timpul utilizării instalației.
- Să pregătim combustibilul potrivit. Lemnul uscat, asezonat arde mai curat și mai eficient decât lemnul umed. Umiditatea ideală pentru lemn nu trebuie să depășească 20%. Cea mai mare certitudine în ceea ce privește calitatea combustibilului o oferă condimentarea, dar atunci când nu îți poți permite, merită să închiriezi sau să cumperi (deși este o cheltuială considerabilă) un tester de umiditate, care te va ajuta să eviți cumpărarea lemnului de proastă calitate. .
- Să fim atenți la tehnica corectă de ardere a lemnului în șemineu. Nu este suficient să arunci buștenii în șemineu și să-i aprinzi cu ziare de jos pentru a te bucura de o flacără plăcută și de lungă durată. Cea mai bună tehnică de ardere a combustibilului într-un șemineu este metoda „de sus” – asigură aproape lipsă de fum, o cantitate minimă de substanțe periculoase (reducerea emisiilor de praf cu până la 80% * în comparație cu arderea de jos!) Și lemnul arde. aproape complet. Aprindem semineul cu lemne uscate, aranjand busteni mai grosi in partea de jos, mai mici la mijloc, iar deasupra punem focar – de preferat colac de lemn special imbibat in parafina. Nu ne aprindem niciodată cu aprindere lichidă.
Urmând aceste sfaturi, încălzirea economică a locuinței cu un șemineu va înceta să fie un vis și se va dovedi a fi o soluție eficientă și extrem de satisfăcătoare. Noroc!
Leave A Comment